Getoonde vliegticketprijzen zijn vanaf-prijzen, exclusief € 25.90 dossierkosten.
Amalfi, Italië

Goedkope vliegtickets Italië

Vlieg voordelig naar Italië

Van indrukwekkende bergketens als de Apennijnen en de Alpen en een lange en gevarieerde kustlijn met prachtige stranden, tot eilanden met vulkanen en historische steden als Rome en Milaan vol kunst en cultuur. En natuurlijk heerlijk eten. Italië wordt door velen beschouwd als een van de mooiste bestemmingen ter wereld. Wil je een onvergetelijke vakantie vol cultuur, zon en avontuur? Naar Pisa, Venetië, Firenze of Sicilië? Boek dan nu je vliegticket naar Italië en duik in een wereld vol geschiedenis en schoonheid! Op Vliegtickets.be vind je gegarandeerd de voordeligste vliegtickets naar Italië. Wij vergelijken alle vluchten en zetten ze overzichtelijk voor je naast elkaar, inclusief vliegtijden en eventuele tussenstops. Zo regel je snel en eenvoudig jouw perfecte citytrip of zonvakantie naar Italië!

Tip: via Vliegtickets.be boek je ook gemakkelijk je hotel in Italië en maak je je vakantie in één keer compleet.

De bezienswaardigheden van Italië

Een vlucht naar Italië vanuit België duurt slechts enkele uurtjes. Italië is dan ook de ideale bestemming voor toeristen die zowel naar korte citytrips als langere (zon)vakanties zoeken. Italië heeft een eeuwenoude geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het land biedt dan ook een overvloed aan bezienswaardigheden. Ondanks de massa’s toeristen die het land bezoeken, heeft Italië zijn authentieke charme weten te behouden. 

Verken de uitgestrekte wijngaarden van Toscane, wandel door de smalle straatjes van eeuwenoude dorpjes, en bewonder de renaissancekunst in Firenze of de antieke ruïnes van Rome. Ontdek adembenemende landschappen, van de Alpen in het noorden tot de glooiende heuvels in het zuiden, en geniet van de culinaire hoogstandjes van de Italiaanse keuken, bekend om zijn eenvoud en verfijnde smaken. Italië is één groot feest voor je zintuigen. Elke Italiaanse stad ademt geschiedenis en cultuur. Bezoek historische steden zoals Rome, Firenze en Venetië, waar je door de smalle straatjes kunt wandelen en de rijke Italiaanse cultuur kunt ervaren. De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en de Duomo van Firenze zijn slechts enkele voorbeelden van de prachtige architectuur die je zeker gezien moet hebben. Italië is ook nog eens gezegend met een indrukwekkende natuurlijke schoonheid, zoals de meren van het noorden, waaronder het Comomeer en het Gardameer, en de iconische Dolomieten. Voor strandliefhebbers bieden steden als Positano en regio’s als Cinque Terre adembenemende landschappen en ontspanning aan zee.

Een bezoek aan de historische stad Pompeï, begraven door de uitbarsting van de Vesuvius, of een wijnproeverij in de regio Chianti zijn ook onvergetelijke ervaringen. Avonturiers kunnen hun hart dan weer ophalen met een bezoek aan de actieve vulkaan Etna op Sicilië.

Populaire bestemmingen in Italië

Vanaf welke luchthaven en met welke luchtvaartmaatschappijen vlieg je naar Italië?

Wil je goedkope vliegtickets naar Italië boeken? Vanaf Brussel is het ongeveer 2 tot 3 uur vliegen, afhankelijk van je eindbestemming in Italië. Er vertrekken vanaf Brussels Airport (BRU) dagelijks meerdere vluchten naar verschillende bestemmingen in Italië, waaronder de grootste luchthavens zoals Rome Fiumicino, Milaan Malpensa en Venetië Marco Polo. Andere populaire bestemmingen zijn Firenze, Napels en Bologna. Je vliegt met maatschappijen zoals Brussels Airlines, ITA Airways en Transavia.

Je kunt ook goedkope vliegtickets boeken vanaf Brussels South Charleroi Airport (CRL), waar je voornamelijk met Ryanair vliegt. Ook alternatieve luchthavens in het buitenland kunnen soms voordeligere prijzen bieden. Nederlandse luchthavens als Schiphol (AMS), Rotterdam (RTM), Eindhoven (EIN) en Maastricht (MST) bieden zowel rechtstreekse vluchten naar Italië als vluchten met een tussenstop, afhankelijk van je bestemming en het seizoen. De uiteindelijke kostenbesparing hangt natuurlijk af van de totale reiskosten, inclusief vervoer naar en van de luchthaven en eventuele parkeerkosten.

Hoe kan het dat jullie zulke goedkope vluchten naar Italië aanbieden?

Of je nu naar Rome of Sicilië vliegt, we vinden het belangrijk dat je de beste deal vindt om naar je bestemming te reizen. Daarom hebben we zelf een slimme scanner ontwikkeld, die continu alle prijzen van vliegtickets naar Italië vergelijkt en updatet. Omdat we vliegensvlug vrijwel alle airlines scannen (meer dan 1000!), kunnen we altijd de beste vlucht naar Italië vinden. Alle beschikbare vluchttijden, aantal overstappen en prijzen zetten we overzichtelijk voor je op een rij. Zo weet je bij ons dus zeker dat je ook écht de voordeligste vlucht boekt. We bieden je niet alleen goedkope prijzen, maar ook gunstige voorwaarden. Omdat we dit al jarenlang doen, hebben we een goede relatie met de luchtvaartmaatschappijen opgebouwd. Hierdoor kunnen we onze klanten vaak interessante aanbiedingen en extra kortingen op vliegtickets naar Italië geven.

Alle bestemmingen in Italië

In welk hotel in Italië kan ik best slapen?

Voor een geslaagde citytrip of vliegvakantie naar Italië mag een goed hotel natuurlijk niet ontbreken. Daarom kun je bij Vliegtickets.be niet alleen je vlucht, maar ook je hotel in Italië boeken. Zo heb je alles in één keer geregeld. Wil je dicht bij het centrum van Milaan overnachten? Een hotel boeken aan de kust met een zwembad? Een kamer met airco? Of wil je zeker weten of je een reservering nog mag annuleren? Op Vliegtickets.be selecteer en boek je de perfecte accommodatie in Italië met behulp van onze handige zoekfilters. Je kunt kiezen uit een uitgebreid assortiment aan hotels, variërend van low budget tot accommodaties in het luxesegment. 

Een stukje Italiaanse geschiedenis

Italië heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de westerse beschaving. De Etrusken in het noorden en de Grieken in het zuiden legden de basis. In de 8e eeuw voor Christus werd Rome gesticht, aanvankelijk een klein koninkrijk dat al snel uitgroeide tot een wereldmacht. In de hoogtijdagen domineerde het Romeinse Rijk een groot deel van Europa, het Midden-Oosten, en Noord-Afrika. Het Romeinse Rijk introduceerde infrastructuur zoals wegen, aquaducten, en steden die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn. De invloed van Rome op recht, politiek, architectuur en cultuur is diepgeworteld en vormde de basis voor de moderne westerse wereld.

Na de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw na Christus ging Italië een periode van politieke fragmentatie en invasies door. Verschillende Germaanse stammen, zoals de Ostrogoten en de Lombarden, vestigden zich in het land, wat leidde tot een ingewikkelde mix van culturele en politieke machten. Rome bleef al die tijd een belangrijk spiritueel centrum als zetel van de paus en de katholieke kerk.

De Italiaanse renaissance, die in de 14e eeuw begon, was een tijdperk van grote culturele bloei waarin iconische kunstenaars als Leonardo da Vinci, Michelangelo en Raphael baanbrekend werk leverden op het vlak van kunst, wetenschap en literatuur.

Tijdens de 20e eeuw kende Italië turbulente tijden, waaronder de opkomst van het fascisme onder Benito Mussolini. Na de oorlog herstelde Italië zich als een republiek en werd het een van de oprichters van de Europese Unie.

De top 10 dingen om te doen in Italië

Heb je zin in een luie strandvakantie, een culturele reis of een avontuur in de natuur? Alles is mogelijk in Italië! Hoewel het vrijwel onmogelijk is om een top 10 te maken, helpen je alvast op weg met een lijstje van de leukste activiteiten en de mooiste bestemmingen in Italië:

#1 Rome
Rome, ook wel de Eeuwige Stad genoemd, biedt een overvloed aan historische bezienswaardigheden, zoals het Colosseum, het Pantheon en het Forum Romanum. Vergeet ook geen bezoek aan Vaticaanstad, waar je de indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel kunt bewonderen.

#2 Toscane
De beroemde glooiende heuvels van Toscane zijn een ervaring die je nooit meer vergeet. Bezoek er zeker Firenze, waar je meesterwerken vindt zoals de David van Michelangelo en de Duomo. Doe een wijnproeverij in het Chianti-gebied en geniet van het prachtige platteland bezaaid met olijf- en wijngaarden.

#3 Venetië
Venetië, met haar kanalen en bruggen, is de stad van de romantiek. Doe een gondeltocht langs de kronkelende waterwegen, bezoek het San Marcoplein met zijn imposante basiliek, en verdwaal in de smalle straatjes vol charmante winkels en cafés.

#4 De Amalfikust
De Amalfikust heeft een van de mooiste kustlijnen ter wereld. Bezoek pittoreske plaatsen zoals Positano, Amalfi en Ravello. Maak een boottocht langs de kust, of geniet van de zon op een van de verborgen stranden.

#5 Pompeii en Vesuvius
Hou je van geschiedenis? Dan mag Pompeii uiteraard niet ontbreken als je Italië bezoekt. Deze archeologische site biedt een fascinerende blik op het dagelijkse leven in het oude Rome. De oude stad werd in 79 na Christus bedolven door de uitbarsting van de Vesuvius.

#6 De Dolomieten
Dit UNESCO-werelderfgoed is een paradijs voor outdoorliefhebbers. In de zomer kun je er prachtig wandelen en mountainbiken, terwijl in de winter de skigebieden tot de beste van Europa behoren.

#7 Milaan
Milaan is niet alleen het centrum van mode en design, maar biedt ook een rijke cultuur. Bezoek er de Duomo, een van de grootste gotische kathedralen ter wereld, en bewonder het ‘Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. De stad heeft tal van chique boetieks en modieuze cafés.

#8 Cinque Terre
Neem de trein en geniet van deze vijf kleurrijke dorpjes langs de Ligurische kust. Ze zijn stuk voor stuk betoverend! Wandel langs de steile kliffen en geniet van spectaculaire uitzichten. De dorpjes, zoals Monterosso en Vernazza, zijn met elkaar verbonden door wandelpaden en bieden charmante straatjes, heerlijke maaltijden met verse zeevruchten en schilderachtige haventjes.

#9 Sicilië
Het grootste eiland van Italië is rijk aan geschiedenis en cultuur. Bezoek de oude Griekse ruïnes van de Vallei van de Tempels in Agrigento of ontdek de prachtige stad Palermo met zijn mix van architecturale stijlen. Beklim de Etna, de actieve vulkaan van Sicilië, en geniet daarna van de prachtige stranden aan de kust.

#10 Het Gardameer
Het grootste meer van Italië biedt pittoreske dorpjes zoals Sirmione en Limone sul Garda. Je kunt er genieten van het meer, aan watersport doen of gewoon heerlijk eten in een van de vele restaurants aan het water. Het meer is omringd door bergen en wijngaarden.

La passeggiata. Tipico Italiano!

Een typisch Italiaans gebruik is “la passeggiata” – de avondwandeling. Dit is een sociaal ritueel van epische proporties, waarbij het vooral draait om zien en gezien worden. Je kunt de hele dag in je meest comfortabele jogging rondlopen, maar zodra de klok richting 18:00 uur gaat, is het tijd om jezelf in je mooiste outfit te kleden en nonchalant door de hoofdstraat te flaneren.
De kunst van la passeggiata is om eruit te zien alsof je net per ongeluk superstijlvol gekleed bent. Je doet alsof je eigenlijk geen tijd had om je outfit samen te stellen, terwijl je toch perfect gecoördineerd bent – van de zonnebril (zelfs als de zon al lang onder is) tot je zorgvuldig gepoetste leren schoenen.
Dit is geen wandeling voor de calorieën, maar een bijna onmerkbare slow-motion parade, waarbij je elke vijf stappen stopt om iemand hartelijk te begroeten.
Er is altijd een magisch moment waarop iedereen opeens verdwijnt. Het lijkt alsof de stoep leegloopt op hetzelfde tijdstip: tijd voor het diner. Want niets komt tussen de Italianen en hun pasta!

Italië praktisch

🛬 Luchthavens Italië Leonardo da Vinci–Fiumicino (FCO) – Rome, Milan Malpensa (MXP) – Milaan, Venice Marco Polo (VCE) – Venetië, Naples International (NAP) – Napels, Florence Peretola (FLR) – Florence, Bologna Guglielmo Marconi (BLQ) – Bologna
🛫 Vertrekluchthavens in BE Brussels Airport (BRU) en Brussels South Charleroi Airport (CRL)
🛧 Airlines Brussels Airlines, ITA Airways, Transavia, Ryanair
🌍 Afstand Brussel – Italië 1000 – 1800 km
🕑 Vluchttijd 1,5 tot 2,5 uur
🕑 Tijdverschil
Geen

Transfers van en naar de luchthaven

Je bent geland, hebt je valies opgepikt en bent de douane gepasseerd. Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan je vakantie beginnen. Gelukkig zijn er vanaf de luchthaven altijd meerdere opties om naar je accommodatie te geraken. Veel reizigers kiezen voor een transfer, vaak in de vorm van een minivan of een taxi, die je direct tot aan de voordeur van je hotel brengt. Een andere populaire optie is het vooraf boeken van een huurauto. Houd er wel rekening mee dat het verkeer in Italië chaotisch kan zijn, dus dit is niet voor iedereen een goede optie. Voor korte ritten of vervoer binnen de stad is een taxi vaak de meest praktische keuze. Zorg er wel  altijd voor dat de taximeter wordt aangezet bij het begin van je rit om misverstanden te voorkomen. Het is niet gangbaar om over de prijs te onderhandelen. In sommige steden is het mogelijk om via apps zoals Free Now een taxi te boeken. Zelf rijden op de Italiaanse wegen kan uitdagend zijn door de smalle straatjes, het drukke verkeer en het onvoorspelbare gedrag van andere weggebruikers. Buiten de steden en op het platteland kan een huurauto echter wel handig zijn, vooral om Toscane of de Amalfikust te ontdekken.

Reizen in Italië

De wegen in Italië variëren van uitstekend onderhouden snelwegen (zoals de tolwegen, de autostrade) tot smalle wegen in historische stadscentra en landelijke gebieden. Vooral in steden als Rome en Napels kan het verkeer heel hectisch zijn. Taxi’s zijn ruimschoots beschikbaar in de meeste grote steden en op luchthavens. Zorg er altijd voor dat je een officiële taxi neemt, aangezien er soms niet-officiële taxi’s rondrijden die hogere tarieven rekenen. In grote steden zoals Rome, Milaan en Firenze kun je gebruikmaken van Uber, maar het aanbod is vaak beperkt tot de duurdere categorieën zoals Uber Black. Een andere populaire dienst in Italië is Free Now, een app waarmee je zowel taxi’s als privéchauffeurs kunt boeken. 

Wat het openbaar vervoer betreft, biedt Italië een uitgebreid en betrouwbaar netwerk van treinen, bussen en metro’s, vooral in grotere steden. 

Als je meer flexibiliteit wilt, kun je een auto huren. Zorg er bij het huren van een auto voor dat je goed verzekerd bent. In Italië is een basisverzekering (BA-verzekering) meestal inbegrepen in de huurprijs, maar je kunt overwegen om een extra dekking af te sluiten, zoals een schade- of diefstalverzekering. Deze dekkingen verminderen je eigen risico bij schade of diefstal. Maak, voordat je de huurauto meeneemt, duidelijke foto’s van de buiten- en binnenkant van de auto, inclusief eventuele schade die al aanwezig is. Dit voorkomt discussies bij het inleveren van de auto en beschermt je tegen onterechte kosten. Zorg ervoor dat deze foto’s een tijdstempel hebben.

Het huren van een scooter is daarnaast ook een populaire optie in kustplaatsen en op eilanden zoals Sicilië en Sardinië, maar wees voorzichtig: het Italiaanse verkeer kan voor onervaren bestuurders uitdagend zijn.

Meer bestemmingen in Europa

Veelgestelde vragen over vliegen naar Italië

Voordat je je vliegtickets naar Italië boekt, heb je mogelijk nog enkele vragen. Wanneer kun je bijvoorbeeld best naar Italië gaan? En hoe vind je de goedkoopste vliegtickets naar Italië? Welke luchthavens zijn handig? Wij geven je graag een antwoord op de meestgestelde vragen.

FAQ

Wat is de beste periode om Italië te bezoeken?

De beste periode om steden in Italië te bezoeken is de lente (april tot juni) of de herfst (september tot oktober). De temperaturen zijn dan mild en de drukte van het hoogseizoen is voorbij. In de zomermaanden (juli en augustus) kunnen veel toeristische gebieden extreem druk en heet zijn, vooral steden zoals Rome, Firenze en Venetië. Prijzen voor vluchten en accommodaties zijn dan ook aanzienlijk hoger. De wintermaanden (november tot februari) zijn ook een goed moment om de steden te verkennen zonder de grote menigten, en voor wintersportliefhebbers is de Italiaanse Alpenregio ideaal. Het weer in deze maanden kan koeler zijn, maar de prijzen voor vliegtickets zijn vaak wat lager.

Welke luchthavens heeft Italië?

Italië beschikt over meerdere internationale luchthavens die toegang bieden tot zowel internationale als binnenlandse vluchten. De belangrijkste luchthavens zijn:

  1. Leonardo da Vinci–Fiumicino Airport (FCO) – Rome
  2. Milan Malpensa Airport (MXP) – Milaan
  3. Venice Marco Polo Airport (VCE) – Venetië
  4. Naples International Airport (NAP) – Napels
  5. Florence Peretola Airport (FLR) – Firenze

Hoeveel fooi moet je geven in Italië?

Fooi geven is in Italië niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd in de dienstverlenende sector. In restaurants is het gebruikelijk om een kleine fooi van ongeveer 10% te geven, tenzij er al een ‘coperto’ op de rekening staat. Voor taxi’s kun je het bedrag afronden of een paar euro extra geven.

Kun je betalen met de kaart en zijn er geldautomaten?

In Italië kun je vrijwel overal betalen met bank- en kredietkaarten, vooral in steden, toeristische gebieden en grotere winkels en restaurants. Bankautomaten, bekend als ‘bancomat’, zijn overal te vinden, vooral in steden en (grote) dorpen. Het is wel altijd handig om wat cash geld bij je te hebben voor kleinere aankopen, bijvoorbeeld op lokale markten en in kleinere winkels of afgelegen gebieden. Betalingen met de bankkaart kunnen daar minder gebruikelijk zijn. Let erop dat sommige kleine cafés of winkels een minimumbedrag kunnen hanteren voor kaartbetalingen. Controleer bij je bank of je bankkaart in Italië werkt en houd rekening met eventuele transactiekosten voor buitenlandse betalingen.

Wanneer boek ik de goedkoopste vliegtickets naar Italië?

De prijzen voor vliegtickets naar Italië worden doorgaans ongeveer 10 maanden voor de vertrekdatum bekendgemaakt. Om de beste deal te vinden, raden we je aan om je vliegtickets zo’n 2 tot 3 maanden voor vertrek te boeken. De prijzen kunnen stijgen naarmate de vertrekdatum nadert, vooral tijdens het hoogseizoen in de zomer en rond feestdagen.

Wat is de goedkoopste periode voor vliegtickets naar Italië?

De goedkoopste vliegtickets naar Italië zijn meestal te vinden tijdens het laagseizoen, van november tot maart (exclusief kerst en nieuwjaar), en in de vroege lente (maart-april). De zomermaanden (juli en augustus) zijn het duurst, vooral vanwege de vakantieperiodes. 

Hoe vind ik goedkope vliegtickets naar Italië?

Via Vliegtickets.be kun je gemakkelijk de prijzen van meer dan 1000 luchtvaartmaatschappijen vergelijken. Voor de goedkoopste tickets naar Italië kun je het best op weekdagen vliegen, vooral op dinsdag en woensdag, en buiten de schoolvakanties. Vluchten met een tussenstop zijn vaak goedkoper, net als vroege ochtend- of late avondvluchten.

Tips om goedkope vliegtickets naar Italië te vinden:

  • Boek je vlucht 2 tot 3 maanden op voorhand
  • Vergelijk vertrek- en aankomstluchthavens (ook in buurlanden)
  • Kijk naar vluchten met tussenstop
  • Gebruik filters om de goedkoopste opties te vinden
  • Boek direct zodra je een goede deal vindt, want de prijzen kunnen snel veranderen.

Hoe kan ik goedkoop op internet in Italië?

Als je uit België komt, kun je je mobiele abonnement gewoon in Italië gebruiken zonder extra kosten, dankzij de regelgeving rond internationale roamingkosten. Dit betekent dat je in Italië dezelfde bel-, sms- en datatarieven kunt gebruiken als thuis in België, zolang je maar binnen de limiet van je abonnement blijft.

Als je echter veel data gebruikt, kan het voordelig zijn om een lokale prepaid SIM-kaart te overwegen voor extra databundels. Providers zoals TIM, Vodafone en WindTre bieden voordelige prepaidkaarten aan, die verkrijgbaar zijn op luchthavens, in winkels en kiosken. Veel openbare plekken zoals cafés en restaurants bieden gratis wifi aan, maar wees voorzichtig bij het gebruik van openbare netwerken en overweeg een VPN.

Is Italië veilig voor toeristen?

Over het algemeen is Italië een veilig land voor toeristen. In grote toeristische steden zoals Rome, Milaan en Napels moet je wel extra waakzaam zijn – net als in andere grote Europese steden. Hier komen zakkenrollers regelmatig voor, vooral op drukke plekken zoals treinstations en toeristische trekpleisters (zoals het Colosseum in Rome en de Duomo in Milaan), net als op het openbaar vervoer. Let extra goed op je persoonlijke bezittingen, vooral in drukke bussen, metro’s en trams.

Wat neem je mee als je naar Italië gaat?

Naast je standaard reisspullen zoals een paspoort, zonnecrème en toiletartikelen, is het belangrijk om een Europese reisstekker mee te nemen (type C en F). Comfortabele schoenen zijn ook essentieel, vooral omdat veel Italiaanse steden autovrij zijn en je veel zult lopen. Denk verder aan een herbruikbare waterfles en een powerbank voor lange dagen vol avontuur en ontdekkingen.

Heb ik een visum nodig voor Italië?

Als burger van een EU-land, zoals België, heb je geen visum nodig om Italië binnen te komen. Je hebt alleen een geldig paspoort of identiteitskaart nodig om Italië te bezoeken. Voor niet-EU-burgers kan het visumbeleid verschillen. Raadpleeg voor je vertrek dus altijd de meest actuele informatie bij de Italiaanse ambassade of consulaat.

Kun je het kraanwater in Italië drinken?

Ja, het kraanwater in Italië is veilig om te drinken, vooral in grote steden en toeristische gebieden. In veel steden, zoals Rome, vind je ook drinkfonteinen waar je je waterfles kunt vullen. Flessenwater is ook overal verkrijgbaar, maar het is milieuvriendelijker om een herbruikbare fles mee te nemen.

Heb ik vaccinaties nodig voor Italië?

Voor een reis naar Italië zijn er geen verplichte vaccinaties. Zorg ervoor dat je basisvaccinaties, tegen bijvoorbeeld tetanus en hepatitis A, up-to-date zijn. Raadpleeg voor vertrek altijd je huisarts of vaccinatiecentrum voor de meest actuele aanbevelingen.

Hoe zijn de medische voorzieningen in Italië?

Italië heeft uitstekende medische voorzieningen, met zowel publieke als private ziekenhuizen en klinieken. Deze zijn in de grotere steden goed uitgerust. Reizigers uit EU-landen kunnen gebruikmaken van noodzakelijke medische zorg tijdens hun verblijf met hun Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Zorg ervoor dat je ook een reisverzekering hebt die medische kosten en mogelijke repatriëring dekt, aangezien sommige behandelingen niet volledig door de EZVK worden vergoed.

Hoeveel (hand)bagage mag ik meenemen?

De hoeveelheid toegestane handbagage verschilt per luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen is één stuk handbagage van ongeveer 8 tot 10 kg inbegrepen. Controleer altijd de exacte voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, omdat de afmetingen en het gewicht kunnen variëren.

Wat is het tijdsverschil tussen België en Italië?

Er is geen tijdsverschil tussen België en Italië, omdat beide landen zich in dezelfde tijdzone (CET/CEST) bevinden.

Hoe moet ik me kleden in Italië?

In Italië wordt stijlvolle en nette kleding gewaardeerd, vooral in grote steden zoals Milaan en Rome. Wanneer je religieuze plaatsen zoals kerken bezoekt, wordt gepaste kleding verwacht: bedekte schouders en knieën. In de zomer kun je lichtere kleding dragen, maar vermijd strandkleding in steden en andere openbare ruimtes.

Welke lokale gebruiken en gewoonten heeft Italië?

Italië is een land met rijke tradities en culturele gewoonten. Etenstijden zijn anders dan in België, met een lunch die vaak tussen 13:00 en 15:00 uur wordt geserveerd en een avondmaal vanaf 20:00 uur. In veel regio’s is een middagpauze (de “pausa pranzo”) gebruikelijk, waarbij winkels en bedrijven tussen 12:30 en 16:00 uur kunnen sluiten.

Openbare uitingen van affectie zijn normaal, maar wees altijd respectvol in heilige en culturele ruimtes. Bij het bezoeken van kerken en religieuze locaties, zoals de Sint-Pietersbasiliek in Rome, is gepaste kleding belangrijk. Je schouders en knieën dienen bedekt te zijn.

Italië staat bekend om zijn uitbundige gebaren en expressieve lichaamstaal, die vaak worden gebruikt om emoties te uiten of een gesprek te ondersteunen. Begrijp echter dat niet elk gebaar universeel is; sommige handbewegingen kunnen in Italië een andere betekenis hebben dan in andere landen.

Is Italië een LGBTQIA-vriendelijk land?

Italië is over het algemeen een redelijk LGBTQIA-vriendelijke bestemming, maar de mate van acceptatie en openheid kan variëren, afhankelijk van de regio. In grote steden zoals Rome, Milaan, Firenze en Bologna zijn bloeiende LGBTQIA-gemeenschappen en diverse bars, clubs en evenementen die gericht zijn op LGBTQIA-bezoekers. Deze steden staan bekend om hun tolerante en inclusieve sfeer, en er worden regelmatig Pride-evenementen georganiseerd, zoals de jaarlijkse Rome Pride en de Milan Pride. In de meer conservatieve of landelijke delen van Italië, vooral de zuidelijke regio’s en kleinere dorpen, kan de houding tegenover LGBTQIA-personen echter wat terughoudender zijn.

Wat is de lokale munteenheid van Italië?

De munteenheid van Italië is de euro (EUR). Je kunt vrijwel overal met kredietkaarten betalen, maar het is handig om cash geld bij je te hebben voor kleinere aankopen, vooral in afgelegen gebieden.

Welke talen worden in Italië gesproken?

De officiële taal is Italiaans, maar in toeristische gebieden spreken veel mensen Engels. In bepaalde regio’s, zoals Zuid-Tirol, wordt ook Duits gesproken. Het is handig om enkele Italiaanse basiszinnen te leren voor je reis, vooral als je buiten de toeristische gebieden verblijft.

Welke stekkers heb ik nodig in Italië?

In Italië worden type C, F en L stopcontacten gebruikt. Type C is hetzelfde als de Eurostekker, die ook in België wordt gebruikt. Neem voor de zekerheid een reisadapter mee, vooral als je apparaten hebt die een ander type stekker gebruiken.

Tijdens welke nationale feestdagen zijn de winkels gesloten?

Als katholiek land kent Italië meerdere nationale feestdagen waarop winkels en andere voorzieningen gesloten kunnen zijn. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je Italië bezoekt! Hier is een overzicht van feestdagen:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Driekoningen
  • Pasen – Variabel (maart/april)
  • Paasmaandag – Variabel (maart/april)
  • 25 april – Bevrijdingsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 2 juni – Festa della Repubblica
  • 24 juni – Sint-Jan (Florence)
  • 29 juni – Sint-Pieter en Paulus (Rome)
  • 15 augustus – Maria-Tenhemelopneming 
  • 1 november – Allerheiligen 
  • 7 december – Sint-Ambrosiusdag (Milaan)
  • 8 december – Immacolata Concezione
  • 25 december – Kerstmis
  • 26 december – Tweede Kerstdag

Hoe werkt inchecken op de luchthaven van Brussel ook alweer?

Je kunt meestal 24 tot 48 uur voor je vlucht online inchecken via de website of app van de luchtvaartmaatschappij. Als je online incheckt, hoef je geen papieren instapkaart (boardingpass) te hebben. Je kunt een digitale versie op je telefoon of tablet gebruiken. Na het inchecken kun je de instapkaart downloaden of via de app openen. Bij de veiligheidscontrole en bij de gate laat je dan gewoon je digitale instapkaart zien. Je kunt op Brussels Airport ook inchecken bij een self-servicekiosk, waar je de boardingpass kunt printen. 

Als je bagage hebt die in het ruim moet, breng je die naar de bagage drop-off balie. Daar laat je je boardingpass en paspoort of ID-kaart zien. Heb je alleen handbagage, dan kun je direct door naar de douane. Hier gaat je handbagage door een scanner. Je mag tot 1 liter vloeistoffen bij je hebben in verpakkingen van maximaal 100 ml. Elektronische apparaten zoals laptops en tablets moet je apart in een bak leggen. Je loopt daarna door een metaaldetector. Soms kan het zijn dat je extra wordt gecontroleerd als de detector iets oppikt. Dit is meestal met een handscanner.

Na de douane kun je naar de vertrekhal, waar je winkels en restaurants vindt, en van daaruit ga je naar je gate. Kijk op de informatieschermen, of op de app van Brussels Airport, om te zien waar je vertrekgate is. Het instappen begint meestal 30 tot 45 minuten voor vertrek, waarbij je nog eens je paspoort of ID-kaart en je instapkaart laat zien. 

Hoeveel op voorhand moet ik op de luchthaven aanwezig zijn?

We raden je aan om minimaal 2 uur voor binnenlandse vluchten en 3 uur voor internationale vluchten aanwezig te zijn, en tijdens drukke periodes zelfs een uur vroeger.

Hoe werkt overstappen en een tussenstop?

Heb je geen rechtstreekse vlucht, maar een vlucht met een tussenstop of overstap, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Een tussenstop, ook wel een tussenlanding genoemd, is wanneer een vliegtuig onderweg naar de eindbestemming landt op een andere luchthaven. Dit gebeurt vaak om passagiers in- of uit te laten stappen. In de meeste gevallen hoef je het vliegtuig niet uit.

Bij een overstap moet je het vliegtuig wél verlaten en een nieuwe vlucht nemen naar je eindbestemming. Omdat dit een nieuwe vlucht is, meestal met een ander vluchtnummer en soms een andere maatschappij, moet je zelf overstappen naar het volgende vliegtuig, en opnieuw inchecken en een boardingpass regelen. In sommige gevallen krijg je bij je eerste check-in al beide boardingpasses, zodat je niet opnieuw hoeft in te checken. 

Als de overstap onderdeel is van dezelfde boeking of luchtvaartmaatschappij, wordt je ruimbagage automatisch naar de volgende vlucht gebracht. Zorg er wel voor dat je dit bij het inchecken controleert. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet je namelijk zelf je bagage ophalen en opnieuw inchecken voor de volgende vlucht.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn boeking?

Als je een vraag hebt over je vlucht, vliegticket of hotel helpt onze Nederlandstalige klantendienst je graag! De klantendienst is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via dit contactformulier. Vertrek je binnen 48 uur? Neem dan rechtstreeks contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.