Getoonde prijzen zijn vanaf-prijzen, exclusief € 29,90 boekingskosten.

Roadtrip Italië

Bella Italia! Al het moois van Italië in beeld tijdens de Giro d’Italia. Vliegtickets.be, sponsor van Team Giant-Shimano, volgt de renners die aan deze loodzware race meedoen op de voet.

Italië en vooral Rome is al jaren een geliefde bestemming. Ik nam de proef op de som en volgde de route van de Giro d’Italia per vliegtuig en per huurauto. En op bijzondere wijze de leukste steden langs de route van de ronde van Italië.

Etappe 4 – Giovinazzo – Bari
Bari is belangrijke een havenstad aan de Adriatische Zee waarvandaag je per veerboot naar bijvoorbeeld Kroatië, Griekenland of Albanië kunt reizen. Ook Cruiseschepen meren hier aan. De historistische stad is vol kerken, pleinen en leuke barretjes en restaurantjes.

Etappe 5 – Taranto – Viggiano
Via de kustlijn en het bergachtige binnenland ben ik richting Salerno en Napels gegaan waar etappe 6 voorbij zal komen.

Etappe 6 – Sassano – Montecassino
Salerno, misschien wel minder bekend maar evengoed niet minder mooi. Gelegen aan de Amalfi kust is Salerno een ideale tussenstop tijdens je Italië roadtrip. Een overheerlijk klimaat en een paar mooie stranden maken dit een aangename bestemming. In Salerno is een bezoek aan de Duomo, uit 1076, en het nabijgelegen Pompeii een must. Pompeii ligt in het midden van Salerno en Napels.

Napels de hoofdstad van de regio Campanië heeft een rijke geschiedenis en een eigen dialect, het Napolitaans, welke zover afwijkt van het Italiaans dat verstaan zeer moeilijk is. Het dagelijkse leven wordt beheerst door de strijd van de maffia. Als toerist moet je hier niet van afschrikken. Kerken, paleizen, kloosters, de ligging aan een azuurblauwe baai tussen de Vesuvius en de Middellandse Zee en natuurlijk de oorsprong van de pizza Margarita maken Napels namelijk een bezoek meer dan waard.

Etappe 7 – Frosinone – Foligno
Deze etappe brengt je langs het middelpunt van het Romeinse rijk en de hoofdstad van Italië, Rome! Rome zoals eerder al gezegd, al jaren een topper, als het gaat om een stedentrip. Reis door de eeuwen heen langs het Collosseum met het nabij gelegen Forum Romanum, de Trevi Fontein en haar Spaanse trappen, het onafhankelijke Vaticaanstad en bezoek de echte Romeinse wijken als Trastevere en Testaccio.

Vanaf Rome heb ik de gehele route van Frosinone naar Foligno afgelegd. Aan het eind van de rit ben ik bij Perugia uitgestapt. Net als Rome is Perugia gelegen op een heuvel. Perugia is compact en prima te voet te verkennen. Dwalend langs kerken en stadspoorten ben ik via de Corso Vannucci e Palazzo dei Priori naar boven gelopen voor een mooi uitzicht over de stad.

Etappe 8 – Lungo – Sestola
Ik noem het, het gouden hart van Italië! Florence, Pisa en Bologna drie mooie steden die etappe 8 omringen.

Florence, de hoofdstad van het heuvelachtige Toscane is de bakermat van de renaissance en daarom één van de mooiste cultuursteden ter wereld. Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei zijn niet te missen namen die we tegenwoordig nog horen. Florence heeft zoveel gebouwen en kunstwerken uit de renaissance tijd dat je als cultuurliefhebber hier makkelijk enkele dagen kunt rondbrengen tijdens een stedentrip. Belangrijke must sees zijn: Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio, Uffizi, Galleria dell’Accademia en Piazzale Michelangelo voor een mooi uitzicht. Ik heb nog over de snuit van het bronzen wilde zwijn geaaid, ben dus erg benieuwd of ik ooit nog terug kom.

Pisa is de volgende stad op het lijstje. Een rondje over het Campo dei Miracoli met de Duomo en de losstaande, scheve toren levert vanuit de verschillende hoeken mooie plaatjes op voor mijn fotoboek. De stad is niet zo groot en na mijn fotoshots, reis ik snel door naar Bologna. Ook een kort uitstapje naar het rustige Lucca behoort nog tot de mogelijkheden.

Bologna heeft de oudste universiteit van Europa en tegenwoordig is het nog steeds een levendige studentenstad. In het historische centrum met het Piazza Maggiore loop je door de terracottakleurige straten. De aangrenzende galerijen zijn de perfecte oplossing voor mogelijke regenachtige dagen maar geven nu vooral een mooi aanzicht. Meer liefhebber van uitzichten? Beklim dan de trap in de Asinelli toren en geniet in de top van het weidse uitzicht over de rood bedekte daken.

Etappe 10 – Modena – Salsomaggiore Terme
Deze etappe komt langs Parma. Het Parma, van de Parmaham en de Parmezaanse kaas. Naast deze culinaire hoogtepunten vind je kunst, kun je flaneren op de Piazza Garibaldi en uiteindelijk strijk je neer op één van de vele terrassen onder het genot van een stukje traditionele ham.

Sla je Parma liever over, verblijf dan nog even in Bologna of ga richting Verona waar je het balkon van Romeo en Julia vindt.

Etappe 11 – Collechio – Savona
In Genua loop je in de grootste havenplaats van Italië. Ook is het de geboortestad van ontdekkinsgreiziger Colombus. In 2004 was Genua nog de culturele hoofdstad van Europa, en ik begrijp nu waarom. Een oude binnenstad met knusse straten en steegjes, mooi aanzichten en bijzondere kerken. Wat ik vooral erg bijzonder vond waren de oude traditionele hoge gebouwen, welke wel wat weg hebben van een flat.

Milaan is in mijn optiek shoppen, maar er is meer. Het is namelijk ook het economisch hart van Italië te herkennen aan het financieel centrum met banken en multinationals. De snelle leefstijl Italiaanse vervaagt als je wordt opgezogen door de details van de bekende Duomo. Bij het plein van de Duomo vind je de Galleria Vittorio Emanuele II. Eén van de luxe winkelstraten, al is het een galerij, van Milaan. Tijdens mijn bezoek in Milaan mocht “het laatste avondmaal” van da Vinci niet ontbreken. Een dagje slenteren sluit je af in het Parco Nord Milano. Ik besluit door te reizen naar Turijn om later nog een dagje Milaan mee te pikken en ongegeneerd te winkelen in de grote winkelstraten.

Etappe 12 Barbaresco – Barolo / Etappe 13 – Fossano – Rivarolo Canavese / Etappe 14 – Aglie – Oropa
Etappes 12 – 14 bevinden zich rondom Turijn welke vanaf Milaan makkelijk te bereiken is. Turijn is voor mij alleen bekend vanwege voetbalclub Juventus. Gelukkig hoef je je niet alleen maar op het voetbal te storten. De nabijgelegen Alpen geven Turijn een bijzondere sfeer, overal waar je loopt zie je wel een stukje van dit immense gebergte. Nog meer hoogte is terug te vinden in het Mole Antonelliana. Het centrum is compact en prima te voet te verkennen, op het Piazza San Carlo kun je neerstrijken en genieten van een hapje en een drankje.

Etappe 15 – Valdengo – Montecampione
Deze dag staat in het teken van winkelen en etalages kijken in Milaan. Natuurlijk kun je ook een uitstapje maken naar de Alpen of richting het Lago di Como gaan.

Etappe 16 – Ponte di legno – Val Martello Martelltal
Treviso net buiten Venetië wordt veelal alleen aangedaan omdat het voordelig vliegen is als je naar Venetië wilt gaan. De stad heeft wel iets weg van haar grote broer Venetië, doordat er enkele kanalen door de Treviso lopen. Toch is het geen één op één kopie. De ommuurde stad, met oude stadspoorten, smalle straatjes en geen hordes toeristen zijn een aangename verrassing. Net als in andere Italiaanse steden is de Duomo het centrale middelpunt.

Etappe 17 – Sarnonico – Vittorio Veneto / Etappe 18 – Belluno – Rifugio Panarotta Grapa / Etappe 19 – Bassano del Grappa – Cima Grappa
Na mijn eerste kennismaking met Treviso, reis ik naar Venetië. Op naar het San Marcoplein en het kanaal. De plaats oogt in verhouding met Treviso druk, heel druk. Hordes dagjesmensen nemen plaats in de gondels, voeren de duiven op het grote plein en nemen foto’s van de bijzondere plekjes die Venetië rijk is. Venetië is mooi en moet je gezien hebben maar houd wel rekening met dure prijzen voor hapjes en drankjes.

Etappe 20 – Maniago – Montezoncolan
Een stukje noordelijker van Venetië en Treviso ligt Udine, waar etappe 20 van de Giro d’Italia zal plaatsvinden. Het hart is het Piaza della Libertà, geïnspireerd op het San Marcoplein in Venetië. In Udine vind je veel architectuur uit de renaissance periode.

Etappe 21 – Gemondael Firuli – Trieste
De laatste fase van mijn roadtrip Italië is aangebroken in Trieste. Een leuke universiteitsstad met invloeden uit Italië en Oostenrijk. Het grote plein grenst aan zee en is een goede ontmoetingsplek. Het wemelt dan ook van de mensen. Op de heuvel waar je een heel mooi uitzicht hebt, ligt de Cattedral di San Giusto en het Museo Civoco di Storia e Arte. Ben je geïnteresseerd in het ondergrondse? Maak dan een afdaling in de Grotta Gigante.

Deze rondreis door Italië heeft mij heel veel moois opgeleverd en de ene plek is nog mooier dan de ander. In Italië is genieten van het leven een speerpunt. Heerlijk eten, drinken samen met vrienden en familie. Gedurende mijn tijd heb ik hier intens van genoten. Ik kan me voorstellen dat je niet alles even interessant vindt, of juist maar een deel van Italië wilt bezoeken. Je kunt daarom ook vliegen naar de steden om vervolgens per huurauto door te reizen. Mijn rest nog een ding te zeggen: la dolce vita vind je zeker in tijdens een vakantie in Italië.

Doe mee aan de discussie

Vind je vliegtickets hier!

Gerelateerde blogs

Last-minute vliegen in coronatijd: hier moet je op letten

Last-minute vliegen naar de zon verloor de laatste jaren aan populariteit omdat ticketprijzen kort voor vertrek vaak niet goedkoper bleken te zijn, dus kozen we voor vroegboeken. Zo vlogen we voor een stedentrip naar indrukwekkende steden zoals New York, Barcelona en Venetië. We verlegden onze grenzen voor avontuur, cultuur…

Nieuw: deel je reisvoorkeuren en maak kans op € 50 reistegoed!

Hi, wat voor type reiziger ben jij? We willen je graag wat beter leren kennen. Deel je reisvoorkeuren met ons en ontdek wat voor type reiziger je bent. Wij matchen jouw voorkeuren met bijpassende bestemmingen en de beste reisdeals. En dan het leukste onderdeel: door mee te doen maak je…

De 5 meest scary plekken… Durf jij?

Het is weer bijna zover… Halloween komt eraan! Deze traditie wordt altijd al groots ‘gevierd’ in Amerika en ook Ierland en in België groeit het jaarlijks in populariteit. Ontmoet jij een kleine heks of wat vervelende wezens op de stoep die vragen om snoep? Het zou zomaar kunnen! En ja,…

Last-minute vliegen in coronatijd: hier moet je op letten

Last-minute vliegen naar de zon verloor de laatste jaren aan populariteit omdat ticketprijzen kort voor vertrek vaak niet goedkoper bleken te zijn, dus kozen we voor vroegboeken. Zo vlogen we voor een stedentrip naar indrukwekkende steden zoals New York, Barcelona en Venetië. We verlegden onze grenzen voor avontuur, cultuur…

Nieuw: deel je reisvoorkeuren en maak kans op € 50 reistegoed!

Hi, wat voor type reiziger ben jij? We willen je graag wat beter leren kennen. Deel je reisvoorkeuren met ons en ontdek wat voor type reiziger je bent. Wij matchen jouw voorkeuren met bijpassende bestemmingen en de beste reisdeals. En dan het leukste onderdeel: door mee te doen maak je…

De 5 meest scary plekken… Durf jij?

Het is weer bijna zover… Halloween komt eraan! Deze traditie wordt altijd al groots ‘gevierd’ in Amerika en ook Ierland en in België groeit het jaarlijks in populariteit. Ontmoet jij een kleine heks of wat vervelende wezens op de stoep die vragen om snoep? Het zou zomaar kunnen! En ja,…

Vliegtickets.be/blog maakt gebruik van cookies

Deze worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Door op 'Alle cookies' te klikken ga je akkoord met onze Privacy- en cookieverklaring en ontvangen wij de niet-functionele cookies. Via deze niet-functionele cookies kan Vliegtickets.be/blog jou op een andere site o.a. benaderen op basis van de door jou bezochte pagina's.

Toon meer
Alle cookies Nodige cookies